Pod imenom Tolminska korita se skrivajo eni najlepših skritih (ali pa ne tako zelo skritih) kotičkov naše prelepe dežele Slovenije. Pravzaprav gre za skupno ime korit Zadlaščice in Tolminke, hkrati pa so Tolminska korita najbolj južna in najbolj nizka vhodna točka v znan Triglavski narodni park. Ponos občine Tolmin in biser Slovenije vas očarata z neverjetnimi barvami, izvirom, Medvedovo glavo in številnimi drugimi atrakcijami. Kaj pa pravi zgodovina?

tolminska korita

Tolminska korita so se prvič pojavila v zapisu Antona Melika in sicer leta 1954, v monografiji z naslovom Slovenski alpski svet, kjer so bila opisana, poudarjene pa so bile njihove kraške značilnosti in pa prisotnost ledenika. Še bolj natančno je korita preučil Šifrer eno leto kasneje, vse kar je ugotovil pa je zabeležil in objavil v svojem članku. Mnogo let kasneje, natančneje v letu 1993 so izdali tudi zbornik, ker so Tolminska korita še bolj podrobno opisana. Leta 1998 je to območje zelo prizadel potres, posledice pa so vidne še danes. In kaj lahko vidimo v koritih Tolminke in Zadlaščice?
Čaka vas osupljiv prizor edinega sotočja v koritih v Sloveniji – seveda gre za sotočje zgoraj omenjenih rek. Vklesana pot ob reki Tolminki nas pripelje do najbolj ozkega in najbolj globokega dela korit in pa do jame, kjer je lociran izvir termalne vode, katerega morate vsekakor videti. Tolminska korita za kopanje ravno niso primerna, razen če imate radi bolj osvežujoče temperature. Voda ima namreč le 21 stopinj Celzija. Pot lahko nadaljujete do znanega in velikokrat upodobljenega Hudičevega mostu in pa naprej do Zadlaške oziroma Dantejeve jame. Ne pozabite tudi do korit Zadlaščice, kjer vas čaka skala, ki po svoji obliki spominja na medvedovo glavo.
V vsakem primeru so Tolminska korita vredna vašega časa in ogleda, saj vam bo sprehod, svež zrak in čudovit umirjen temo naravnega okolja zagotovo dolgo ostal v spominu.