Sončna elektrarna je velik potencial za samooskrbnost z elektriko skoraj za vse stavbe, saj se lahko namesti povsod, kjer je dovolj sonca preko večine leta. Ker gre za ekološki način pridobivanja energije iz obnovljivih virov, je tak projekt seveda podprt tudi s strani države, pri čemer vam pomagajo tudi mojstri, ki vam bodo postavili sončno elektrino. Sončna elektrarna je lahko na večini streh, ki so nagnjene in obrnjene proti jugu, lahko pa se namestijo tudi na prikolice ali na druge nosilce, ki jih pripravijo izdelovalci elektrarne, kar pa vam bodo oni najbolje svetovali.

sončna elektrarna

 

Ni pa vsaka sončna elektrarna primerna za samooskrbo, saj je njena namestitev lahko zelo draga, če ni subvencionirana in se splača zgolj tam, kjer ni nobene možnosti sistemske elektrike. V tem primeru je to najboljši način pridobivanja elektrike in najcenejši. Če pa imate odstop do sistemske elektrike in se lahko priklopite na sistem, potem je to zadetek v črno, saj boste lahko odvečno elektriko poslali v sistem in jo kasneje pridobili iz sistema, če vam jo primanjkuje ter hkrati dobili subvencijo.

Sončna elektrarna najbolje deluje tam, kjer je veliko sončnih dni, saj takrat z najboljšimi sončnimi celicami obratuje tudi do 18 % izkoristka, kar je največ možno. Zato pazite, da ne kupite najcenejših sončnih celic, ki imajo zgolj nekje okoli 9 % ali celo manj izkoristka. V tem primeru dobesedno vržete denar skozi okno.

Večja, kot je sončna elektrarna, več moči da od sebe in proizvede elektrike. Če ste priklopljeni na javni sistem, jo boste lahko prodali in tak pridobili zaslužek, če boste skozi leto porabili manj energije, kot jo boste oddali. Mojstri vam bodo izračunali posebej za vaš kraj ter vaše potrebe, kako veliko elektrarno boste imeli in če je vaš cilj elektriko prodajati, vam bodo zgradili večjo elektrarno.

Dobra novica je, da zdržijo take elektrarne tudi 40 in več let, garancijo pa boste dobili za vsaj 25 let.