Kot eden izmed lepših slapov v Sloveniji je zagotovo poznan slap Kozjak. Njegova višina sicer ni ena izmed daljših, saj meri le 15 metrov, nas bo pa vsekakor osupnil s svojim izgledom, zeleno modrim tolmunom pod njim in veličastnostjo, ko pada iz porušenega skalnatega stropa. Svetloba, ki prodira skozi odprtino, slap naredi še veličastnejši. Opazujemo ga lahko z manjšega lesenega mosta, postavljenega v ta namen. Most je postavljen nekaj metrov od slapu, nad tolmunom, od koder lahko to čudovito naravno znamenitost opazujemo. Že to, kar smo našteli do zdaj, so bili razlogi zakaj obiskati slap Kozjak. A razlogov je še veliko, zato si jih podrobneje oglejmo.

Na slap Kozjak vodi prijetna pot, ki se prične nedaleč stran od Kobarida, nad kampom Koren. S parkirišča nadaljujemo najprej po makadamski cesti, ki vodi ob reki Soči. Že sam pogled na Sočo je imeniten, saj nas očara s svojo smaragdno barvo in bistrostjo. Nadaljujemo po poti, ki vodi čedalje bolj v gozd. Ko preči krajši mostiček, že kmalu lahko opazujemo Mali slap Kozjak, saj se nahaja tik ob poti. Mali Kozjak je visok le 8 metrov, je pa prav tako čudovit in vreden ogleda. Za Veliki slap Kozjak pa nadaljujemo naprej po poti, ki postane ožja steza in vodi ob potoku Kozjak. Potok je treba večkrat prečkati, pri tem pa si pomagamo s številnimi mostički, ki so postavljeni prav za ta namen.

slap kozjak

Že sama pot do slapa je pravljična in poživljajoča. Pot je večinoma položna, z zmernimi vzponi in lahka, zaradi česar je primerna za obiskovalce vseh starosti. Je zelo dobra ideja za družinski izlet. Manjšim otrokom je potrebno le nekoliko pomagati po zadnjih stopnicah, ki vodijo na most, od koder lahko opazujemo slap Kozjak, saj je zaradi vlage nekoliko bolj spolzko. Z mostu se nam nato odpre čudovit pogled na slap Kozjak. Slap lahko le opazujemo, v njemu pa se vsekakor ne smemo kopati, saj je zaščiten kot naravna znamenitost. Ob poti se bomo lahko navduševali tudi nad ostanki soške fronte – različnimi tavernami. Prav tako je na poti iz Kobarida proti parkirišču mogoče opazovati kostnico, kjer so pokopani Italijanski vojaki.

Slap Kozjak se razprostira na nadmorski višini približno 250 metrov. Uvrščamo ga v Julijske Alpe. Slap tvori potok Kozjak, z začetkom na nadmorski višini več kot 2000 metrov, pod Krnčico. Med svojo potjo tvori različna korita, skupno pa predstavlja šest slapov. Do preostalih štirih, ki jih nismo omenili, ne vodi nobena pot, zato obiskovalci ne morejo do njih. Najlepši in največji od vseh šestih pa je Veliki Kozjak, na katerega so prebivalci Kobarida zelo ponosni, prav tako pa predstavlja eno izmed lepših znamenitosti v tem okolišu.

V poletnih mesecih bomo za dostop do slapa kozjak morali plačati vstopnino, oziroma prispevek za uporabo infrastrukture. Za vse odrasle je vstopnina 4 eur, za dijake, študente in upokojence 3 eur, za otroke 2 eur, ter za družine 10 eur. Prav tako lahko kupimo letno karto, ki znaša 12 eur.

Vsekakor vam obiska slapa ne bo žal, saj resnično predstavlja nepozabljivo naravno znamenitost, o lepoti katere pa je najboljše, da se prepričate sami.