Lastniki manjših in večjih podjetij ste se zagotovo že srečali z idejo objave svoje ponudbe na spletu. Če ne prej, pa vsaj v času epidemije, se je odločitev selitve na splet zagotovo obrestovala. Za vse, ki se trenutno odločate o selitvi na splet ter vse tiste, ki želite vsebine tega področja še malo raziskati, bo današnja tema z naslovom Domena – je sploh pomembna? zagotovo pomembna in zanimiva. Čeprav se morda na prvi pogled ne zdi tako, velja osnovno pravilo uspešnega nastopa na spletu, ki pravi –  izbira domene je zelo pomembna. Na kakšen način, preverite v nadaljevanju.

domena

Kaj sploh je domena?

Z izrazom domena se nanašamo na naslov vaše spletne strani v orodni vrstici spletnega brskalnika. Gre za tako imenovani URL naslov. Domena, s katero nastopate v spletnem prostoru, običajno povzema ime in ključne informacije o vašem podjetju oziroma informacije o spletnem mestu, ki jih želite poudariti.

Na kaj naj pazim pri izbiri domene?

Izbira ustrezne domene, ki si jo ljudje hitro zapomnijo, hkrati pa povzame bistvo, ki ga želite uporabnikom predati, je ključna za optimalno in hitro rast vašega podjetja na spletu. Pri iskanju ideje bodite kreativni in inovativni, predvsem pa naj velja, da prva ideja ni nujno najboljša.  Vzemite si čas, priporočljivo je, da v iskanje imena domene vključite tudi tiste, ki bistvo podjetja živijo skupaj z vami.

Ime domene naj bo kratko, enostavno za izgovorjavo in zapis in naj vključuje ključne besede, ki povzemajo bodisi vsebino, bodisi vizijo ali drugo bistvo vašega podjetja. Ime domene bo tako povzelo bistvo vašega podjetja. Priporočamo, da ste pri izbiri unikatni, predvsem bodite pozorni na imena zaščitnih znamk, ki so morda že zaščitena pred uporabo. Da bi poiskali zanimive ideje imen, se lahko obrnete na spletna mesta, ki omogočajo generiranje idej in si ime domene, ko ga izberete čim prej zaščitite in rezervirajte, da preprečite njegovo uporabo drugje.