Digitalni tisk je zadnja leta v porastu za manjše in srednje velike naklade do 1000 izvodov, saj je najcenejši. Na tej povezavi je kvaliteten in ugoden digitalni tisk na zahtevo. Prednost digitalnega tiska je v tem, da je cena na izvod enaka neglede na število izvodov, saj ne zahteva posebne priprave. Za razliko od ofsetnega tiska se lahko vsaka tiskovina posebej personalizira brez dodatnih stroškov. To pomeni, da lahko na vsako tiskovino natisnete na primer posebno sporočilo ali ime. Odtis pa je vedno enak. Barve so tudi nekoliko bolj močne ter žive in barvni razpon tonov je bistveno večji, kot pri drugih tiskih.

Digitalni tisk

Digitalni tisk pomeni, da se matrica odtisa odtisne direktno s pomočjo brizgalnih glav na papir brez vmesnih posrednikov. Za vsak odtis se matrica izdela posebej, kar naredi tiskalnik avtomatsko. Dejansko je tovrsten tisk že navaden hišni kapljični ali laserski tiskalnik. Profesionalni digitalni stroji pa so lahko ogromni tiskalniki ali pa digitalni tiskarski stroji za večje naklade od 1000 izvodov.

Digitalni tisk se priporoča do nekje 2000 izvodov, nad to naklado je možno, da je ofsetni tisk cenejši, kar se je seveda treba pozanimati pri tiskarju, pa vam bo povedal, kaj se bolj splača. Seveda je cena tiska odvisna tudi od kvalitete papirja. Enobarvni tisk pa je cenejši od večbarvnega, čeprav to pri digitalnem tisku ne odigra velike vloge.

Ni pa vseeno, kdo vam izvede digitalni tisk, saj so kvalitete tiska in zmogljivosti digitalnih strojev zelo različne. Nekateri zmorejo bistveno več od drugih in znajo še lakirati ter odtisniti posebne barve, kot sta zlata in srebrna. Nekateri pa zmorejo celo tiskati belo barvo, kar je velika redkost.

Tiska pa se lahko vse, od vizitk, vabil, brošur do zgibank in plakatov različnih velikosti ter napisov. Če boste oblikovali sami in niste profesionalec, vedno prej poglejte poskusni odtis, če je tak, kot ste si predstavljali.