Med branjem člankov o ortodontiji, enega od njih si lahko preberete na spletni strani https://www.ezobozdravnik.si/zobni-aparat, pogosto naletimo na izraz »bracketi«. Je to posebna vrsta zobnega aparata? To seveda ne drži. Bracket je angleški izraz za sestavni del fiksnega zobnega aparata. V slovenščini bracketom pravimo zvezdica, nekateri uporabljajo tudi izraz nosilec. Kje in kako se torej zvezdice uporabljajo? Na začetku ortodontskega zdravljenja ortodont ustrezno pripravi zobne površine in na zob s pomočjo posebnega lepila prilepi zvezdice. Pri tem si pomaga s posebno modro lučko.

Najpomembnejša naloga ortodontskih zvezdic je, da skoznje ortodont namesti žični lok, s katerim uravnava zobe. Za povezavo med zobnim lokom in zvezdicami ortodont uporabi gumice različnih barv. Tako se lahko zobni aparat barvno popestri in je za mnoge zanimiv estetski dodatek.

Zobni aparat

Nimajo pa vsi zobni aparati zvezdic. Zvezdice so samo sestavni del fiksnih aparatov za zobe. Najpogosteje so kovinske, obstajajo pa tudi keramične in plastične. Kovinske zvezdice so najcenejše in se največkrat uporabijo v ortodontskih ordinacijah. Če želite lepši videz svojega nasmeha in manj opazen zobni aparat potem se odločite za keramične ali plastične zvezdice. Ti dve vrsti zvezdic pa imata nekaj pomanjkljivosti. Pri keramičnih zvezdicah lahko pride do težav pri njihovem odstranjevanju, saj lahko poškodujejo zob. Plastične ali fasetirane zvezdice pa se rade zabarvajo, kar izniči njihov estetski izgled.

Ortodontski pacienti pogosto pravijo, da jim zvezdice med zdravljenjem odpadajo. Glavni razlog je nepravilno čiščenje zob in nepravilno prehranjevanje. Če uživamo trdo hrano in agresivno ščetkamo zobe, se zvezdice lahko odlepijo. Lepila, s katerimi so zvezdice prilepljene na zobe, so sicer močna, vendar so ta lepila narejena tako, da omogočajo odstranitev zvezdic po končanem zdravljenju. Verjetno si nihče ne bi želel, da bi mu zvezdice trajno krasile zobe. Zato je med nošenjem zobnega aparata, ki ima zvezdice treba biti nekoliko previdnejši pri prehranjevanju in ustni higieni zob in ortodontskega aparata.

Podrobna navodila za nego zobnega parata dobi vsak pacient pri ortodontu, takoj zatem, ko mu ta namesti aparat. Ključno pri tem je, da se pacient izogiba trdi hrani in trganju hrane z zobmi. Pri čiščenju zob je treba uporabiti mehko zobno ščetko. Za čiščenje zvezdic se lahko uporabi tudi čopasta ščetka. Čiščenje zob bo redno nadzoroval tudi ortodont pri vsakem kontrolnem pregledu. Ker trajanje ortodontske poravnave zob traja dve leti, je to nasvet, ki ga je vredno upoštevati. Tako preprečite, da bi vam zobni aparat polepšal nasmeh, ob tem pa uničil zobe.