Umetna inteligenca je zanimiva

Prvi računalniki, ki so bili zgrajeni med drugo svetovno vojno, so bili zelo preprosti. Umetna inteligenca je bila še daleč od izumitve. Takrat so računalniki imeli zelo malo spomina. Računalniki so imeli nekaj bitov spomina in so shranili podatke na papirnih karticah. V šestdesetih letih so znanstveniki ustvarili prvi računalnik, ki je lahko govoril. Zapel je pesem Daisy. Čez naslednja leta so se računalniki še naprej razvijali in okoli leta 1970, so se pojavili prvi samodejni roboti, ki so pomagali pri delu v tovarnah. Ko se je spomin računalnikov povečal, se je tudi zmogljivost računalnikov povečala.

Umetna inteligenca

Od leta 1990 so lahko računalniki z uporabo modernih trdih diskov shranjevali več kot 100 GB. Prvi roboti so bili zelo preprosti in zelo mehanični in niso imeli veliko spomina. Izgovorili so lahko preproste stavke, imeli so možnost preprostega gibanja, vendar je bilo to vse vnaprej programirano. Umetna inteligenca se je zelo spremenila in ni več takšne oblike, kot je bila leta 1990. Trenutno lahko napišemo program, ki lahko samostojno rešiti nekakšno težavo. Program uporablja tako imenovane generacije. Z vsako novo generacijo se program uči, kako najbolje rešiti težavo. Program ima lahko več tisoč generacij, saj se vsaka težava ali napaka vpiše v trenutno generacijo in nato naslednja ve, da tega ne sme ponoviti.

Trenutno obstajajo programi, s katerimi se lahko pogovarjamo in imajo včasih tudi na voljo 3D obraz. Umetna inteligenca se uči tako, da ko vidi, da več ljudi, uporablja isto zaporedje besed v stavku te stavke, poskuša posnemati. Na isti princip so inženirji od podjetja Microsoft napisali robota, ki odgovarja na tako imenovane Tweete na Twitterju. Ko si ti napisal robotu sporočilo, ti je on odgovoril. Med tem se pa uči, kateri odgovor je primeren, glede na to, kako so uporabniki odgovorili na njegovo sporočilo.

Na Japonskem imajo tudi tako imenovani Chat-bot, ki deluje na istem principu kot robot od Microsofta. Umetna inteligenca je že dokaj napredena, saj je zelo popularen in se z njo veliko ljudi pogovarja. Nekateri se z inteligenco pogovarjajo več krat na dan in tako pridobiva veliko informacij. Več kot je pogovorov, več generacij. Japonski Chat-bot ima najverjetneje že velik spomin.

Poznamo tudi druge umetne inteligence, kot so Google Assistant, ki je vgrajen v aplikacijo Google. Ta vam lahko pomaga uporabiti vse funkcije brskalnika Google. Umetna inteligenca se aktivira z izrazom “Ok google”. In nato samo rečete, kaj želite. Recimo, če hočete izvedeti informacije o vremenu, rečeš “Pokaži mi vreme.” ali pa, če hočeš novice dneva, rečeš “Pokaži mi novice.”