Eno izmed že dolgo poznanih naravnih zdravil je tudi propolis. Že naše babice so vedele zakaj je priporočljivo uporabljati propolis. Boleče grlo, vneta ušesa, nadležen zobobol ter težave z kožo lahko hitro odpravimo z povsem naravnim izvlečkom propolisa. Propolis je ena od osnovnih čebeljih pridelkov, ki ga z drugo besedo imenujemo zadelavina. Je smolasta in lepljiva snov močnega vonja, ki je po okusu grenka. Čebele propolis nabirajo na popkih iglastih dreves hoje hrast, topol, kostanj, vrba in leska. Med nabiranjem ga gnetejo s čeljustmi in tako napolnijo z izločki čeljustnih žlez. Čebela nabere nekje 10 mg surovin za propolis pri enem svojem letu.

Barve propolisa se lahko med seboj razlikujejo to predvsem zaradi drevesa na katerem so nabirale smolo. Tako lahko srečate od svetlo rumene do rdečkasto-rjavih barv propolisa. Letna količina pridelanega propolisa je odvisna od podnebja, lege čebelje družine in predvsem dreves, ki so okolici. Največ ga čebele naberejo od avgusta do oktobra, čebelam pa propolis služi predvsem kot gradbeni material.

propolis

Znanstveniki propolis raziskujejo že skoraj 70 let in še vedno so presenečeni nad njegovim delovanjem ter lastnostmi. Do sedaj znanstveniki poznajo že nekje 200 sestavin. Zelo pomembne sestavine propolisa so flavonoidi, fenoli in aromati. Te snovi so krive za njegovo biološko vrednost. Najboljši učinek ima zagotovo sveži propolis. Če ga nepredušno zaprtega shranimo v temnem in hladnem prostoru, ima propolis rok trajanja do 5 pet let.

Propolis je v uporabi že za časa Grkov, ki so že poznali njegove zdravilne učinkovine. Tako je propolis skozi čas dobil na veljavi in uporabnosti. Čebela napreč propolisa ne izdelujejo za čebelarje ampak za zaščito sebe. V zgodovini čebelarstva je v določenem obdobju veljal kot nezaželena nadloga, skozi čas pa se je spremenil v čudežno zdravilo, ki je kos različnim bakterijam, virusom, plesnim in glivicam. Tako je postal skrita učinkovina pri marsikaterem mazilu.