Pozeba je resen problem, ki je prizadel že veliko sadovnjakov in še veliko jih bo če nebomo pravilno ukrepali. Tudi letos je spomladi pozeba ponovno udarila po vrtičkarjih in po pridelovalcih sadja in vrtnin. Ker se temperature zelo dvigajo že v začetku leta, se tudi sadno drevje in vse druge rastile hitreje začnejo odpirati in cveteti. Zaradi tega so ohladitve, ki pridejo kasneje veliko hujše in bolj usodne. Zelo pomembno pa je dovolj hitro ukrepanje po pozebi. Kljub temu da je pozeba prizadela številne vrtičkarje, še vedno nekateri ne izvajajo zadostne preventive ali pa preventive sploh ne izvajajo.

Pozeba

Za vrtičkarje je pomembno da spremljajo vreme, saj jim to omogoča dovolj časa za sajenje in presajanje pridelkov. Če se sprašujete ali se lahko pozeba vrne, je odgovor na vaše vprašanje definitivno ja. Ko se bo zračna masa na severu Evrope segrela, nebo več nevarnosti za pozebo.

Za zaščito pred pozebo in drugimi vremenskimi vplivi obstaja več možnosti. Najbolj uporabne so tople in visoke grede, ogrevanje rastlinjakov, zastirke in zimske koprene. Poleg naštetih, pa obstaja še mnogo drugih rešitev, s katerimi lahko zaščitimo rastline pred vremenskimi vplivi.

Kaj pa če je pozeba prehitela vaša pričakovanja in ste zamudili z zaščito? Ne skrbite tudi zato je rešitev. Posledice pozebe lahko vsekakor ublažite in zmanjšate, v najboljših primerih pa tudi celo odpravite. Pozeba pa je lahko tudi zelo huda, zato je v večini pred časna zaščita še vedno boljša in bolj učinkovita. Kelp tonic, pomaga rastlina in jim zagotovi moč, ki bo rastlinam pomagala okrevati.  Kelp tonic, so rjave alge, ki so hladno stiskane in ekološke, prav tako pa vsebujejo organsko listno gnojilo, ki vsebuje veliko kalija in kalcija, več kot 70 mikrohranil, prav tako pa vsebuje ogromno aminokislin. Ko so rastline suhe in je vreme sončno, ter ni več grožnje snega, lahko uporabimo Kelp tonic in čajno zeliščno mešanico Bio-SK. Bio-SK pa na rastilne deluje kot antibiotik ali probiotik, in tako prepreči kasnejše pojave, kot so plesen ali gniloba. Ubistvu Bio-SK razkuži rastlino in prepreči pojave bolezni, Kelp tonic pa okrepi koreninski sistem in zagotovi ponovni proces fotosinteze z obilico prisotnih hranil in ponovni zagon rasti.