Občina Jezersko je najmanjša občina v Sloveniji, saj šteje le okrog 700 prebivalcev. Pod njo spadata naselji Zgornje in Spodnje Jezersko o katerem si lahko preberete tudi na blog zapisu Tomaža Gorca na https://www.tomazgorec.si/jezersko/. Zaradi reliefne razgibanosti pa je opaziti velike razlike v nadmorski višini kraja. Zelena dolina, ki leži tik ob Avstriji in je obdana s Savinjskimi Alpami, obiskovalcem ponuja veliko možnosti za aktiven oddih.

Jezersko spada med najlepše doline v Sloveniji, najbolj priljubljena točka pa je Planšarsko jezero, ki je ostanek ledeniškega jezera. H končni obliki in velikosti jezera pa so prispevali domačini sami. Idilično jezero ponuja čudovit ambient za sprostitev. Od parkirišča v centru Jezerskega je do jezera približno pol ure hoda po urejeni poti. V gostilni tik ob jezeru se lahko okrepčate z raznovrstno hrano in pijačo. Med drugim ponujajo tudi lokalne posebnosti, ena izmed njih je maslovnik,  pastirska jed iz kisle in sladke smetane, ter ajdove moke, ki jo postrežejo s kislim mlekom, tekne pa tudi na domačem črnem kruhu. Ob lepem vremenu se lahko sprehajate okrog jezera, pozimi pa je ob gostilni postavljeno umetno drsališče.

Od gostilne pri jezeru pa se lahko odpravite tudi do izhodišča učne poti po dolini Ravenske kočne. Sprehajalna tematska pot je primerna za družine z majhnimi otroci, dolžino pa si lahko prilagajate glede na vaše zmožnosti. Med potjo se razprostira veliko travniških jas, kjer se lahko odpočijete, med tem, ko se otroci prosto igrajo. Naprej se lahko sprehodite do idilične kmetije, kjer je izvir potoka Jezernica. Pot naprej vodi do izhodišča za vzpone po Kamniško Savinjskih Alpah. Najbolj znane sta poti do Češke koče ali pa do Kranjske koče.

Poleg aktivnega pohodništva, kolesarjenja in plezanja, pozimi pa tudi teka na smučeh, Jezersko ponuja tudi idiličen kraj za sprostitev, poležavanje in nabiranje energije. Različni tipi nastanitev omogočajo, da preživite počitnice objeti z naravo, če ste ljubitelj kampiranja, ali pa ste rajši v apartmaju. Lahko pa najamete svojo kočo in se tako popolnoma odmaknete in uživate svoj mir.

Veliko ljudi ne ve, da je ima Jezersko še eno znamenitost, ki jo ne smete izpustiti ob obisku tega idiličnega kraja, to je zdravilna mineralna voda, jezerska slatina. O njenih pozitivnih učinkih je pisal že slovenski raziskovalec Janez Vajkard Valvasor. Mineralna voda, ki je polna manganovih in amonijevih snovi, naj bi pomagala pri težavah s prebavo in pri boleznih srca in ožilja.

Jezersko je bilo že pred drugo svetovno vojno zelo obiskana turistična destinacija, takratno turistično društvo je ponujalo več kot 500 ležišč. Danes zaradi ugodne klime velja za klimatsko zdravilišče, od leta 1953 pa je tukaj delovala očesna bolnišnica za vse bolnike iz tedanje Jugoslavije, dokler jo ni leta 1982 kranjska občina zaprla, kar pa je pomenilo tudi velik upad turizma.

Danes Jezersko mogoče ni v takem turističnem razcvetu, kot pred drugo svetovno vojno, vendar pa sveži gorski zrak, idilične kmetije in domačije, ogromno naravnih in kulturnih znamenitosti prepriča vedno več turistov, tako domačih, kot tujih, ki si želijo aktivno preživeti prosti čas, ali pa le miren odmik od vsakdanjih obveznosti.