Zlata žila oziroma Hemeroidi so povečane vene, katere se nahajajo v spodnjem delu danke in zadnjične odprtine. Zaradi povečanega tlaka krvi, se vene razširijo, kar ponavadi nastane pri močni driski ali pa ob zaprtju. Vsak človek ima hemeroide, nimamo pa vsi probleme z njimi. Poznamo notranje in zunanje hemeroide. Notranji hemeroidi se nahajajo znotraj zadnjične sluznice in ne povzročajo bolečin. Povzročajo pa krvavitev. Notranji hemeroidi se lahko izbočijo ali pa izpadejo skozi zadnjično odprtino. Zunanji hemeroidi pa se nahajajo pod kožo. Zunanji hemeroidi lahko srbijo, bolijo in tudi zakrvavijo. Laho nastane tudi tromboziran hemeroid, kateri nastane zaradi krvnega strdka v hemorodialni veni lahko povzroči hudo bolečino.

hemeroidi

Hemeroidi najpogosteje nastenejo zaradi prevelikega napenjanja pri odvajanju blata, kar je povezano z zaprtjem. Hemeroidi so ponavadi prisotni pri ljudeh starejših od 50 let. Najpogostejši simptomi so krvavitev iz zadnjika in pa analni srbež. Pri notranjih hemeroidih lahko pride do izpada, kateri nastane zaradi velikega povečanja notranjih hemeroidov in se premaknejo skozi zadnjično odprtino. Lahko jih začutimo kot bulico zunaj zadnjične odpritne in jih lahko potisnemo nazaj noter. V primeru, če jih ne potisnemo nazaj se lahko povečajo. Krvavitev iz zadnjične odprtine nikoli ne smemo ignorirati. Lahko gre za hemeroide, lahko pa gre tudi za rak debelega črevesja. Boditi moramo pozorni.

Hemeroide lahko zdravimo na več načinov. Že sami lahko vsakodnevno skrbimo za nekaj stvari: skrbimo za redno odvajanje mehkega blata, dietna prehrana, izogibamo se daljšemu sedenju, redno se gibljemo, uporabljamo mazila in kreme, obstajajo pa tudi tableti. Dobra prebava je ključ za zdravljenje hemeroidov. Jejmo veliko hrane, ki vsebuje prehranske vlaknine, se pravi veliko zelenjave, katere so dobre za prebavo. V primeru, da pa sami ne moremo pozdraviti hemeroidov, pa je potrebno kirurško zdravljenje. Priporočljiv je tudi proktološki pregled, kjer zdravnik pregleda, za kaj se gre.

Vas zanima še več o hemeroidih? Obiščite bolezni-ven.si in si preberite.