Zadnja leta je v ospredje prišlo gorsko električno kolo – vse kar morate vedeti o njem pa je to, da ponuja ogromno količino zabave, ki jo boste doživeli na poti, hkrati pa nudi tudi športno aktivnost, ob kateri se lahko družite še s prijatelji.

Gorsko električno kolo je kolo s pomožnim električnim motorjem, ki nam pomaga pri poganjanju pedal. Vse večja navdušenost nad takšnimi kolesi se je pojavila v zadnjih letih, ko je električno gorsko kolo postalo bolj prepoznavno. Zaradi večje hitrosti lažje in hitreje pridete na določen cilj.

Gorsko elektično kolo

Kako pa pravzaprav deluje?

Kolesarjenje na gorskem električnem kolesu je podobno kot pri katerem koli drugem kolesu. Nanj se usedete in začnete vrteti pedale, nato pa se sproži električni motor. Po navadi je prehod tako gladek, da se skoraj ne opazi. Električni motor ne spremeni dejanskega poteka kolesarjenja, vendar ga neredi lažjega. Eden izmed sestavnih delov motorja je senzor obratov, ki zazna obračanje pedal in aktivira motor. S takšnim kolesom se ne morete peljati kot z mopedom, ampak je treba, da se premikate, pridati nekaj svoje energije in poganjati pedala. Gorsko električno kolo ima motor kateremu energijo daje zmogljiva polnilna baterija.

Takšna vrsta koles postaja vse bolj priljubljena med vsemi starostnimi skupinami, ker predstavlja nov način kolesarjenja. Gre za neko prav posebno izkušnjo, zabavno doživetje in seveda rekreacijo, ki je primerna za mnoge ljudi, tudi če niso v vrhunski kolesarski formi. Pripomorejo tudi k zdravemu načinu življenja in okolju prijazni mobilnosti.

Na kaj morate biti pozorni

Pomembna je tudi kakovost koles. Pozorni moramo biti  na moč in navor motorja, zmogljivost vgrajene baterije (velikost baterije bo sorazmerno podražila ali pocenila ceno gorskega električnega kolesa) ter vzmetenje (v najbolj idealnih različicah boste našli vzmetenja s hodom med 130 mm in 170 mm).

Od zgoraj naštetih dejavnikov je kasneje odvisna tudi cena samega gorskega električnega kolesa. Za tista kolesa, ki so glede znamke manj prepoznavna v javnosti, boste seveda odšteli manj, kot za tiste z večjo prepoznavnostjo; to pa ne pomeni, da so tista cenejša manj kvalitetna. Če iščete enostavnejšo in zabavno športno aktivnost, ki bo popestrila vaše izlete v naravi, je gorsko električno kolo pravo za vas.