Klasična vrata so nam čisto samoumevna. Primeš kljuko, pritisneš nanjo in vrata se odprejo v prostor. Delovanje ne bi moglo biti bolj preprosto. Toda kako je s prostorom, ki ga taka vrata zavzamejo? Če pomislimo na hitro bi rekli, da ga ne vzamejo veliko, vendar lahko samo po malo daljšem pomisleku vidimo, da zavzamejo prostor loka v katerem se premaknejo saj tam ne smemo imeti ničesar, če želimo, da se odprejo. Rešitev temu so drsna vrata kot so tista, ki jih najdete na Štajerles trade: https://stajerles-trade.si/vrata/notranja-vrata/drsna-vrata.html. So preprosta in minimalna rešitev problema za katerega sploh niste vedeli, da ga imate.

drsna vrata

Drsna vrata v primerjavi s klasičnimi zavzamejo dosti manj prostora med tem, ko nudijo enako funkcionalnost. Za razliko od klasičnih, se drsna vrata odpirajo vzporedno s steno. Lahko so nameščena pred steno, kar že tako občutno zmanjša prostor, ki ga zavzamejo, ali pa kar neposredno v steno kar zmanjša zaseden prostor samo na širino in debelino dejanskih vrat. Izraba prostora, ki ga nudijo drsna vrata je še posebej pomembna v prostorih kjer je prostor omejen in mora biti dobro izkoriščen ali pa v majhnih stanovanjih kjer prostora že tako ni veliko. Pri krilnih vratih moramo upoštevati njihov celotni lok odpiranja, kar lahko močno omeji stvari katere lahko postavimo zraven vrat. Drsna vrata se temu povsem izognejo in lahko zato postavimo stvari čisto zraven brez kakršnega koli oviranja delovanja vrat. Prav tako so primerne v stanovanjih kjer stanuje gibalno ovirana oseba. Ker se jim pri odpiranju ni potrebno stegovati ali umikati, lahko taka vrata odprejo dosti lažje.

Drsna vrata nimajo veliko slabosti. Omembe vredno je njihovo tesnjenje in zvočna izolacija, ki v primerjavi s krilnimi vrati niso tako dobre, kar je tudi razlog, da se jih ne uporablja za nadomestilo glavnih vrat. Toda kar se tiče notranjih prostorov, je njihova uporaba omejena le na želje lastnika hiše.