Če imate mogoče doma njivo, vam se poraja včasih vprašanje kaj boste sejali, katera žitarica bi bila najbolj primerna. Danes opažamo na naših njivah vedno bolj žitarico z belimi cvetovi, kar mogoče še kdo ne ve katera je to. Vedno bolj je v uporabi ajda, ki pa ni zahtevna rastlina, zato se kmetje odločajo za njo. Seveda ajdova moka je nekako najbolj še znana in priljubljena jed iz te čudovite rastline.

ajda

Premalo krat danes kupimo ajdove izdelke, še vedno nekateri samo posegamo po beli moki. Pozabimo pa na ajdo, ki ima več zdravilnih učinkov, je pa tudi rastlina, ki ne zahteva gnojenja in kakšnih škropiv za rastje. Misli, da ste že kdaj poskusili ajdovo kašo, ki je tudi zelo zdravilna in dobra za vaše zdravje. Mi jo doma večkrat imamo na jedilniku, kot prilogo k mesu. Na internetu lahko poiščemo razne recepte, lahko pa jo samo skuhate in kot sem omenila jeste, kot priloge. Tudi v solati je dobra, samo poskusit morate in boste navdušeni nad njo. Nekatere turistične kmetije ali planinske koče vam ponujajo na jedilnik ajdove žgance. Ti žganci se naredijo iz ajdove moke, poleg pa zelo ustreza gobova juha. Ajda ima v sebi vitamine ter minerali, ki so zelo pomembni za naše zdravje. Predvsem najdemo vitamine skupine B ter minerale železo, fosfor, cink, baker ter magnezij. Včasih ne smejo jest vsega sladkorni bolniki, ajdo pa lahko jedo brez problema. Samo male domišljije uporabite in si lahko iz kaše naredite dober obrok za kosilo. Mogoče vprašate starejše ljudi za kakšen recept, saj vedo naše babice pripravit dobre jedi iz ajde. Nekoč so jo ogromno uporabljali, mogoče je mladina pozabila na njo. Kateri imate doma še vedno koline, veste kako so dobre kašnice, tudi te so narejene iz ajdove kaše.